Az ágynemű választás meglepően sokat tesz hozzá, hogy milyen lesz az alvásunk. Sokan csak a matrac kiválasztásakor merülnek el mélyebben ebben a kérdésben és az ágyneműknél már szinte csak esztétikai szempontokkal foglalkoznak a vásárláskor. Pedig nem mindegy sem a töltet, sem a huzatok anyaga! 

Ágyneműk és ágyhuzatok választéka

Ma már senki nem panaszkodhat arra, hogy nincs választék ezen a fronton és nem találja meg az igényeinek megfelelő ágyneműt. A választás viszont korántsem egyszerű, ugyanis rengeteg féle kivitel és anyag közül választhatunk. Mielőtt nekiállnál a vadászatnak, mérd le és írd fel magadnak az ágy és a lepedő méreteit egy kis cetlire vagy a telefonba, hogy mindig nálad legyen, ha esetleg betérnél személyesen is egy lakástextil üzletbe. Nem lenne szerencsés például, ha a szokásos lepedő 160×200 cm méret helyett kisebbet vagy nagyobbat vennél hirtelen felindulásból. 

Most nézzük, hogy milyen kérdéseket érdemes megválaszolnod a vásárlás előtt:

  • Téli vagy nyári ágyneműt szeretnél? Érdemes a szezonhoz illő vastagságú ágyneműt vagy huzatot választani, és szezononként váltani. Tehát első lépésben navigálj a vastag, illetve szükség szerint a vékonyabb modellekhez. A négy évszakos megoldásokat szerintünk kerüld el, mert igazán nem lesz komfortos soha vagy csak nagyon rövid időszakokban. 
  • Anyagok: ez nehezebb kérdés, főként, ha az Internet útvesztőjében próbálsz rendelni. Sokféle új anyagtípus is kapható és már nem csak a pamut az egyetlen lehetőség, ami a minőségibb típusok mellett már sprődebbnek tűnhet. A különböző anyagok megnevezése azonban gyakran zavarba ejtő lehet, mert olyan sokféle létezik. A kiváló minőségű anyagokról sokan első olvasatra azt sem tudják, hogy eszik-e vagy isszák. Ez nem szégyen, mi is így voltunk ezzel. Ha te sem tudod, hogy például milyen is lehet pontosan a mako-szatén anyag, akkor sem kell szégyenkezned. Ilyenkor érdemes bemenni egy közeli lakástextil boltba, ahol meg lehet érinteni a különböző anyag típusokat. Utána nagy valószínűséggel tudni fogod, hogy mely anyagok jöhetnek nálad szóba és online is bátran megrendelheted őket a kiválasztott színben vagy mintával. Valaki például a flanel anyagra esküszik, mások pedig a szatén típusokra. Szerintünk nem lehet ebben általánosítani, mert a luxus szatén anyagoktól is hidegrázást kaphat az, aki nem kedveli a csúszós anyagokat. A makoszatén viszont nem csúszós, így lehet, hogy azt már nagyon is kedvelni fogja, csak meg kell vele ismerkednie. 
  • Árak: nagyon különböző árakkal találkozhatunk, azonban érdemes hosszú távú befektetésre gondolni, amikor az ágyneműt választod. Ezzel nem azt akarjuk mondani, hogy válaszd a legdrágábbat, csupán azt, hogy nap mint nap használni fogod ezeket a textíliákat. Ha alacsony minőségűt választasz, akkor az minden egyes nap bosszantani fog. Allergia esetén ez a kérdés még fontosabb. Próbálj lélegző, minőségi ágyneműt és legalább 120-as vagy több szálsűrűségű huzatot választani, amiben kevés a műszál. 

Kényelem, tisztaság és design

Miután letisztáztad a méreteket, az anyag típusokat, jöhet a design kérdés. Természetesen az is fontos, hogy szép legyen és minden este szívesen belebújj! Ezt pedig a gyönyörű ágyhuzatok fogják biztosítani. A kényelmet adja a minőségi, esetleg hipoallergén, puha ágynemű. A lakberendezéshez illő designt pedig a stílusban passzoló párna és paplan huzatokkal tudod elérni. A színválasztás történhet teljes mértékben a saját ízlésed szerint is vagy igazíthatod az ágyneműhuzatot a lakás stílusához is.

Ágynemű mosás

Az ágyneműk, illetve az ágyneműhuzat rendszeres mosása szintén sokat hozzátesz az egészséges pihenéshez. Mosd heti rendszerességgel a lepedőt és a huzatokat. Az ajánlott mosási hőmérséklet 60 C°, a mosási program pedig mindig az anyag típus függvénye, amit nézz meg feltétlenül a termék címkéjén. A nem pamut, hanem a szatén és más finomabb anyagok esetén érdemes kímélő programok közül választani.

További tippekért olvass tovább blogunkon!