A réteges öltözködés segíthet a megfázás ellen a téli hónapokban. Általában a tavaszt tartjuk szeszélyesnek, de mostanában a téli időjárás is nagyon változékony. Egyik nap még napsütötte 15 C °-ban sétálhatunk, majd másnap nagy pelyhekben hull a hó, aztán harmadnak már -10C°-os zord téli idő köszönt ránk. Ilyenkor kihívást jelent egészségesnek maradni, ezért most összegyűjtöttünk néhány tippet arra, hogy hogyan öltözködjünk ebben a szezonban, miközben távol tartjuk a közönséges megfázást.

Téli öltözködési tippek a megfázás ellen

A hideg és a megfázás elkerülése érdekében fontos, hogy ne csak divatosan, hanem praktikusan is öltözködjünk. Ilyenkor a legjobb módszer, ha többféle ruha rétegben gondolkodunk. Mindenki szeretné kihagyni az idei nátha, láz, orrdugulás, orrfolyás, köhögés és torokfájás okozta szenvedést. Ezért nézzük meg, hogy mit tehetünk az öltözködéssel a közönséges megfázás ellen házilag.

A réteges öltözködés

Az első lépés tehát mindig a megfelelő rétegek kiválasztása. És ez nem csak a hideg elleni védelemről szól, hanem a kényelemről is. Legalulra válassz könnyű és légáteresztő rétegeket, hogy ne érezd magad kényelmetlenül. A második réteg legyen vastag és meleg, míg a harmadik legyen divatos és lehetőleg vízhatlan. Egyszerű alapelv a rétegek tagolása: alapréteg, szigetelőréteg és külső réteg. 

Alapréteg, aláöltözetek

Az alapréteg közvetlenül érintkezik a bőrrel. Fontos, hogy könnyű, nedvességelvezető és gyorsan száradó anyagokat válassz. Ezek segítenek elkerülni a nedves ruházat okozta lehűlést.

Szigetelőréteg

A szigetelőréteg első sorban a hőmegtartását szolgálja. Ügyelj rá, hogy idomuljon a testedhez anélkül, hogy korlátozná a mozgást. Prima példák erre a pulóverek, de egy polár vagy pufi mellény férfi és női fazonban is jó választás.

Külső réteg

Ez a réteg véd a külső elemektől, mint a szél vagy az eső. Vízálló és szélálló anyagokból készült kabátokat válassz, amelyek divatosak is. Az egészség megtartása mellett az is fontos esztétikai szempontból is kellemesen érezd magad a ruháidban. Ha ügyelsz ezekre a szempontokra, akkor segítenek abban, hogy mindig melegen és kényelmesen érezd magad, még a legcsípősebb hidegben is miközben fittyet hányhatsz a megfázásra.

Megfelelő anyagok kiválasztása

A rétegek mellett az igazi kulcs a megfelelő anyagok kiválasztása a téli ruhatárhoz. A természetes anyagok, mint a gyapjú és a pamut, kiváló hőtartó képességgel rendelkeznek.

A pamut nagyon jó légáteresztő anyag, így megakadályozza a verejték felhalmozódását. Válassz ezért pamut aláöltözeteket a száraz és egyben meleg érzés érdekében.

A gyapjú kiváló hőszigetelő. Egy stílusos gyapjú pulóverrel vagy kabáttal melegen tarthatod magad és a megjelenésed is elegáns marad. Ha munkába indulsz vagy olyan programot tervezel, amikor napközben a kabátot biztosan le fogod venni, akkor érdemes mindig az alsóbb rétegek eleganciájára is kiemeltebb figyelmet fordítani. Egy szép gyapjú, kasmír, de akár egy pamut pulóver férfi fazonban például egy ingre felvéve is jól mutat. Tehát összegezve a gyapjúból készült pulcsik nagyon jók lesznek szigetelő rétegnek.

A műszálas anyagok, mint a poliészter vagy a nejlon, könnyűek és gyorsan száradnak. Ideálisak az alap rétegekhez, ha sportolni indulsz, például futni vagy más rövidebb, de intenzív mozgást igénylő programhoz.. Azonban, ha több réteget veszel fel és egy hosszabb kirándulásra indulsz, akkor a műszálas, vízhatlan kabátok inkább a legfelső réteget képezzék.

Az optimális anyagok kombinálása biztosítja, hogy ne csak melegen öltözködjön, hanem stílusosan is.

Kiegészítők a melegért

A hideg időjárásban a kiegészítők is kulcsszerepet játszanak a test melegen tartásában. Ezek nemcsak funkcionálisak, hanem stílusos kiegészítései is lehetnek öltözékünknek. Szokták mondani, hogy lábról a legkönnyebb megfázni. Ezért a meleg zokni és meleg lábbeli, ami biztosan nem ázik be, elhagyhatatlan. Azonban fejről is könnyű megfázni, így a megfelelő sál, sapka kombó is segít a megfázás ellen.

Sapka: A fej hőveszteségének nagy része a sapka nélkül történik. Válassz vastagabb anyagból készült sapkát, amely lefedi a füleidet is.

Sál: A sál nemcsak a nyakat tartja melegen, de az arcot is védi a hidegtől. Válaszd azokat, amelyek vastag és puha anyagból készültek.

Kesztyűk: A kezek hajlamosak lehűlni, ezért elengedhetetlen a meleg kesztyű. A vízálló és szigetelő anyagok a legjobbak a hideg időben.

Az egészséges rétegezés kiegészítőivel biztosítja, hogy minden része melegen legyen, miközben még mindig stílusos megjelenést kölcsönöz.

Az időjárás változásaihoz alkalmazkodva fontos rugalmasan változtatni a ruházatunk rétegeit. A tavaszias +15 C°-ba elegendő lehet egy könnyebb kabát felső rétegnek, míg a fagyos napokon bizony a legmelegebb télikabátot vegyük fel! A téli öltözködés azonban nem csak a melegről és kényelemről kell, hogy szóljon, hanem a stílusról is. Válassz olyan ruhadarabokat, amelyek nemcsak melegen tartanak, hanem jól is mutatnak és magabiztosan, jól érzed magad bennük. A téli öltözködés terén a színek és a minták is nagy szerepet játszanak. Ne féljen kifejezni egyéni stílusod még a hideg időben sem.

Mi jó még a megfázás ellen?

A megfelelő ruházattal sokat tehetünk azért, hogy megelőzzünk egy kínzó megfázást. Ha már megfáztunk, akkor is fontos, hogy mindig jól öltözzünk fel, de meggyógyulni ettől nem fogunk, olyankor már ehhez több kell, hogy a láz és a többi tünet enyhüljön. Megelőzésként érdemes még a vitamin készleteinket is feltölteni, Megfázás ellen házilag, illetve megelőzésként nagyon hasznos elfogyasztani naponta egy forró gyógyteát például csipkebogyóból, aminek magas a C vitamin tartalma és tartalmaz még B, E vitaminokat is. Erre gondolhatunk egy erdei kirándulás közben is, ahol találunk útközben csipkebogyó bokrot. Érdemes megállni néhány percre és összegyűjteni pár csésze teának elegendő piros csipkebogyót. Miután hazaértünk a kirándulásról, biztosan nagyon jól fog esni a megfázás ellen házilag elkészített forró hecsedli tea, ami egyébként kialakult megfázásra is jó kiegészítő. A csipkebogyóból készült házi tea immunerősítő is. A termését meg kell szárítani, majd feldarabolni és abból készíthető a savanykás ízvilágú meleg ital.

Megfázásra nálunk bevált még a hársfa tea is. Bár ezt inkább akkor fogyasztjuk, amikor már kapar a torkunk és érezzük, hogy mégiscsak sikerült megfázni. Ez izzasztó hatású és köhögés ellen is segít. Azonban ilyenkor is fontos a vitamin pótlása, a láz- és köhögés csillapítása is, így a legjobb megfázás ellen, ha tünetek alapján kompletten lépünk fel és ebben már a házi orvosunk segítségét kérjük.

Reméljük, hogy sikerült néhány ötletet adnunk, hogy hogyan a legjobb a megfázás ellen védekezni, illetve megelőzni azt. 

További hasznos házi tanácsokért olvass tovább blogunkon: